Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto przypominające z wyglądu i smaku sernik, jednak bez grama sera ;o)
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 59
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 630
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 59
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 630
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
Składniki
Przepis na klasyczną prostokątną formę. Wyrabiamy ciasto kruche: 3 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 5 żółtek, margaryna, proszek do pieczenia. Można dodać łyżkę śmietany gdyby ciasto było za sypkie. Po wyrobieniu podzielić ciasto na: 1/3 ciasto jasne i 2/3 do którego należy dodać kakao i wyrobić ponownie. Oba ciasta schłodzić ok. 1h w lodówce.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć schłodzonym i rozwałkowanym kakaowym ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Przygotować masę: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy i chwilę miksować. Dodać budynie i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Do masy dodawać po jednej śmietanie i mieszać łyżką! Gotową masę wylać na schłodzone ciasto. Wyrównać powierzchnię. Jasne ciasto zetrzeć na tarce na wierzchu masy tworząc rodzaj kruszonki. Piec ok. 1h-1,20h w 170st. (u mnie było na rumiano, ale nie do suchego patyczka - środek był sprężysty).